Toerbrood

image
1 blokje toerbrood per maaltijd

Jaren heb ik gezocht naar passende voeding tijdens een trektocht. De eerste jaren at ik 's middags een warme maaltijd, enkel en alleen omdat ik geen idee had hoe ik al dat brood met beleg kon meenemen. Het ontbijt bleef een probleem. Zowat alles heb ik uitgetest. Tot ik op het internet een recept vond van toerbrood. Hier staat het.

Benodigdheden

  • 625 gr grof volkorenmeel
  • 250 gr fijn volkorenmeel (= bloem)
  • 250 gr griesmeel
  • 125 gr roggemeel (dit kan eventueel ook vervangen worden door tarwemeel)
  • 1 eetlepel zout
  • 125 gr gedroogde abrikozen
  • 125 gr hazelnoten
  • 150 gr margarine
  • 100 gr stroop of honing
  • 125 gr suiker
  • 0,5 liter melk

Bereiding

Hak de abrikozen en hazelnoten fijn. Meng het volkorenmeel, het griesmeel, het roggemeel, het zout en de fijngehakte abrikozen en hazelnoten tot een droge massa. Smelt de margarine en maak een lauw mengsel van de margarine, de stroop (of honing), de suiker en de melk. Roer dan het droge spul door dit lauwe mengsel en kneed het goed door elkaar tot een compacte bal deeg. Doe daarna het deeg in een beboterd bakblik en zorg daarbij, dat de laag deeg ongeveer 2 cm dik is. Bak het brood in een oven gedurende 1 uur bij 180 °C.

Dankzij dit brood kon ik de warme maaltijd 's middags weglaten. Super handig. Het gasvuurtje mocht in de rugzak blijven. Het extra water om te koken had ik niet meer nodig. Ook 's morgens was het probleem opgelost. Het enige nadeel van dit brood is het gewicht. Op de foto zie je de porties. 1 blokje per maaltijd. 2 per dag dus. Goed voor een halve kilo. Wat voor een meerdaagse tocht wel serieus kan oplopen. Een ander nadeel was dat het brood soms redelijk droog was. Tijdens de bereiding voor m'n laatste tocht deed ik er wat extra honig bij. Hierdoor bleef het brood malser en smaakte het ook zoeter. Mmmmm, lekker.